Hirdetés

Vontatás kalkulátor

A vonójármű saját tömege: kg
A vonójármű megengedett együttes tömege: kg
A vonóhorog "D" tényezője: kN

Statisztika

Tagok : 8443
Tartalom : 16
Tartalom találatai : 289024

Keresés

Rakomány rögzítés

PDF Nyomtatás E-mail

A rakományrögzítés hazánkban a belföldi fuvarozásban igen lehanyagolt tudománynak számít. A jogszabályok csupán annyit határoznak meg, hogy a rakomány nem eshet le, nem csúszhat meg. Azt sajnos a hazai szabályok nem határozzák meg, hogy hogyan kell/lehet kiszámolni azt, hogy mikor csúszik meg a rakomány. A szabályozás Európában sem egységes, azonban történtek már lépések a rakományrögzítési szabályok egységesítésére. Ha meg akarunk felelni az európai normáknak, célszerű megismerni az európai szabályozásokat.

A közúti közlekedésbiztonsági jogszabálycsomag (roadworthiness package) átültetése a közeljövőben 2017. májusában várható. Ebben a csomagban már találhatók részletesebb előírások a magyarországi rakomány rögzítésre is. Ezekről megjelenésük után fogok cikket írni. Az Unió megalkotott egy legjobb gyakorlatra vonatkozó útmutatót, ami ugyan nem tekinthető jogszabálynak, de mindenképpen hasznos az ezen a területen tevékenykedő szakemberek számára. 2014-ben az Európai Bizottság felülvizsgálta az útmutatót. Az új verzió a következő linkről tölthető le:

A közúti szállításban a rakományok rögzítésével kapcsolatos bevált gyakorlatokra vonatkozó európai iránymutatás, 2014

Az útmutatón kívül ebben a témában igyekszek további fontos információkat közölni, ezzel elősegítve a szabályos és biztonságos közlekedést.

 
free pokerfree poker