Hirdetés

Vontatás kalkulátor

A vonójármű saját tömege: kg
A vonójármű megengedett együttes tömege: kg
A vonóhorog "D" tényezője: kN

Statisztika

Tagok : 8443
Tartalom : 16
Tartalom találatai : 290624

Keresés

Lekötözés számítása

PDF Nyomtatás E-mail

A lekötözés a leggyakrabban használt rögzítési módszer. Ebben az esetben leszorító eszközökkel (rögzítőheveder, lánc, stb.) növeljük a rakomány és a teherhordó felület közötti összeszorító erőt és ezáltal a rakomány rögzítését biztosító súrlódóerőt.

A lekötözéshez szükséges rögzítőelemek számának kiszámításához ismernünk kell a rakomány tömegét, a dinamikus súrlódási tényezőt, a kötözőeszköz és a rakfelület által bezárt szöget valamint az alkalmazandó kötözőeszköz tulajdonságait. Ezek ismeretében az alábbi képlettel számítható ki a szükséges összes leszorító erő:

 

A képletben szereplő 0,8 érték abból következik, hogy menetirányban a számításhoz a szabványban előírt lassulást 0,8 m/s2-ben határozták meg. Innen már csak egy lépés a kötözőeszköz darabszám meghatározása, melyet az alábbi képlet tartalmaz:

A "k" érték ismeretlen heveder esetében 1,5. Az STF érték pedig az alkalmazott heveder adattáblájáról illetve címkéjéről olvasható le. Az alábbi kis program segítségével kiszámítható a szükséges darabszám. A program a fenti képleteket használja.

A lekötözés szöge (alfa): °
A rakomány tömege: kg
A súrlódási tényező:
A névleges feszítőerő (STF): daN
 
free pokerfree poker